Výzkumný tým 16: Sekundární metabolity rostlin v ochraně plodin

Vedoucí týmu: doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D.

Pracovní pozice a specializace: náměstek pro vědu a výzkum CARC, hlavní specializace – entomologie, botanika, bezpečná ochrana rostlin, biologicky aktivní látky rostlinného původu, interakce rostlina-hmyz, vliv botanických pesticidů na necílové organismy.

Rámec a cíle výzkumu v týmu:
Výzkum biologicky aktivních látek přírodního původu se zaměřením na jejich uplatnění v ochraně rostlin proti významným škůdcům a houbovým patogenům nebo proti důležitým přenašečům chorob. Výzkum, vývoj a testování botanických pesticidů s cílem poskytnout alternativu ve formě ekologicky bezpečných přípravků. Studium synergismu účinku látek rostlinného původu a dalších jejich vlastností s cílem poznat vzájemné souvislosti a schopnosti přirozené obranyschopnosti rostlin vůči škodlivým činitelům.

Specifikace činností:

  • výzkum účinnosti látek a jejich mechanizmu účinku na škodlivý hmyz
  • výzkum účinnosti látek a jejich mechanizmu účinku na houbové patogenní organismy
  • ověřování účinnosti nově vyvinutých formulací botanických pesticidů a jejich účinných látek v in vitro a in vivo modelových systémech
  • vývoj, testování a formulace botanických pesticidů a jejich ověřování v modelových podmínkách
  • studium možností využití biologicky aktivních látek jako elicitorů pro kvalitativní a kvantitativní změny ve sledovaných parametrech sekundárních metabolitů u aromatických a léčivých rostlin
  • studium možností využití účinných rostlinných látek jako elicitorů pro podporu přirozené obranyschopnosti pěstovaných rostlin
  • výzkum insekticidní a antifungální účinnosti zkoumaných rostlinných extraktů či esenciálních olejů se zaměřením na jejich kvalitativní i kvantitativní chemické složení
  • studium synergického efektu účinných rostlinných látek
  • výzkum bezpečných přírodních látek a možností jejich užití v potravinářství
  • udržování populací hmyzu v rámci Národního programu
  • vývoj nových diagnostických molekulárně genetických metod pro rychlou detekci patogenů rostlin
  • výzkum nových alternativních metod eliminace houbových patogenů na skladovaných rostlinných produktech a potravinách
  • výzkum potenciálně nových houbových patogenů a alternativních metod ochrany rostlin a produktů v zemědělství a potravinářství
Další členové týmu:

Ing. Martin Žabka, Ph.D.: zástupce vedoucího týmu, zástupce vedoucího OOPZR, hlavní specializace – mykologie, ochrana rostlin, biologicky aktivní látky rostlinného původu, interakce rostlina-patogen, sekundární metabolity, mykotoxiny

Ing. Kateřina Kováříková, Ph.D.: hlavní specializace – zemědělská entomologie, účinnost insekticidů proti škůdcům, integrovaná a biologická ochrana rostlin, botanické insekticidy a základní látky, funkční biodiverzita

Ing. Matěj Novák: Ph.D. student, hlavní specializace – zemědělská entomologie, botanické insekticidy, bezpečnost botanických pesticidů pro necílový hmyz, integrovaná ochrana rostlin

Ing. Lucie Folejtarová: laborantka, technička

Jaroslava Matičková: laborantka, technička

Ing. Tereza Kotrcová: laborantka, technička

Iveta Slaninová: laborantka, technička

Irena Pelleová: laborantka, technička

Ing. Markéta Hrnčírová: laborantka, technička

Matěj Štél: technik

Bc. Ondřej Svoboda: technik

Kontakty na pracovníky (telefon, mobil, e-mail) naleznete zde.
aa
Nejvýznamnější aktuální výsledky týmu:

Vědecké publikace
a
a
Produkty aplikovaného výzkumu a činností týmu uvedené na trh
Pomocné a podpůrné přípravky pro ekologicky bezpečnou ochranu rostlin
Potravinové produkty s obsahem rostlinných konzervačních stimulačních či adaptogenních látek
Produkty s národním oceněním Zlatý klas
Publikace pro veřejnost
a
Řešené projekty:
  • FW06010376: Vývoj nových, environmentálně bezpečných přípravků na ochranu rostlin
  • QK22010073: Alternativní postupy ochrany brambor proti chorobám a škůdcům minimalizující negativní vliv na životní prostředí
  • QK21010207: Diverzifikace a posílení konkurenceschopnosti akvakultury podporou akvaponie jako inovativní zemědělské technologie produkce potravin
  • QL24010170: Akvakultura 21. století – moderní, smart a šetrná k životnímu prostředí
  • QL24010019: Léčivé rostliny v potravinářství – nový směr k prevenci civilizačních chorob

___________________________________________________________________________________
Webová stránka týmu byla a
ktualizována k 3. 4. 2025