Výzkumný tým 11: Fyziologie a kryobiologie rostlin
Vedoucí týmu: Ing. Miloš Faltus, Ph.D.
- fyziologické a biofyzikální základy uchování biodiverzity rostlin v nízkých a ultranízkých teplotách
- studium fyziologických zákonitostí odolnosti k nízkým teplotám u vegetativně množených plodin
- fenotypová charakterizace rostlin při nedostatku vody a nízké teploty
- ozdravení vegetativně množených rostlin in vitro od bakterií a hub
- eliminace viroidů pomocí nových metod kryoterapie
- vývoj biotechnologií in vitro kultur vegetativně množených plodin v kryoprezervačních postupech, a jejich další využití v množení rostlin
- studium mrazové odolnosti vegetativně množených plodin v průběhu jejich ontogenetického vývoje
- řešení problematiky možnosti introdukce a využití nových perspektivních ovocných plodin v podmínkách ČR, především vzhledem k jejich odolnosti vůči nízkým teplotám
- inovace termických metod využívaných pro studium změn v rostlinných buňkách za nízké a ultranízké teploty
- uchování vegetativně množených rostlin v Kryobance v rámci Národního programu
- provoz tripartitní kryobanky (česko – německo – polské) vegetativně množených rostlin rodu Allium
- referenční laboratoř pro kryoprezervaci v Evropě a referenční laboratoř pro kalorimetrii ve střední a východní Evropě pro TA Instruments
- výuka, vedení diplomantů a doktorandů
- pořádání workshopů, seminářů či konferencí
- možnost uchování vegetativně množených rostlin v ultranízkých teplotách pro pěstitele
- možnost ozdravování vegetativně množených rostlin od virových patogenů pomocí kryoterapie pro pěstitele
- poradenství v oblasti vlivu nízkých teplot na ovocné dřeviny
Zdenka Hybnerová: samostatný technik – příprava rostlin v in vitro podmínkách.
Kontakty na pracovníky týmu (telefon, mobil, e-mail) naleznete zde.
Nejvýznamnější aktuální výsledky týmu:
Petijová, L., Bruňáková K., Zámečník J., Zubrická D., Mišianiková A., Kimáková K., Čellárová E. (2014) Relation between frost tolerance and post-cryogenic recovery in Hypericum spp. Cryoletters 35 (3),171-179
Termické vlastnosti kryoprotektivních roztoků v závislosti na jejich složení a rychlosti chlazení a ohřevu
Vlastnosti kryoprotektivních roztoků ovlivňují vlastnosti kyoprezervovaných vzorků. Ovlivňují jejich obsah vody, podíl krystalické vody a teplotu skelného přechodu. Výběr kryoprotektivního roztoku tak může ovlivnit výsledek kryoprezervace i stabilitu skladovaných vzorků. Jednotlivé metody kryoprezervace využívají rovněž různé rychlosti chlazení a ohřevu vzorků, které mohou rovněž ovlivňovat vlastnosti biologických vzorků. Proto byly porovnávány termické charakteristiky tří kryoprotektivních roztoků (PVS1, PVS2, PVS3) a dvou jejich modifikací (PVS2mod., PVS3mod.) při různých rychlostech chlazení a ohřevu. Teplota skelných přechodů těchto kryoprotektivních roztoků byla rozdílná a souvisela se složením těchto roztoků, především s obsahem vody. Teplota skelné přechodu se statisticky významně zvýšila při využití ultrarychlého chlazení (přímé ponoření do kapalného dusíku; 6000 °C/min) ve srovnání s pomalým chlazením (20 °C/min) o 1,2 °C. Hodnota změny teploty kapalného dusíku však neměla praktický význam na uložené vzorky, protože teplota skelného přechodu se nachází v širokém intervalu teplot 15-20 °C, kde je zjištěná velikost změny zanedbatelná. Výsledky prokázaly, že výběr kryoprotektivního roztoku má významný vliv na teplotu skelného přechodu, ale výběr metody chlazení či ohřevu neovlivňuje zásadně termické vlastnosti vzorků.
Citace:
Teixeira A.S., Faltus M., Zámecník J., González-Benito M.E., Molina-García A.D. (2014) Glass Transition and Heat Capacity Behaviors of Plant Vitrification Solutions. Thermochimica Acta 593, 43–49, doi:/10.1016/j.tca.2014.08.015)
Využití termické analýzy při validaci postupu kryoprezervace révy vinné
Termická analýza byla využita při optimalizaci postupu kryoprezervace u vybraných odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý, Kerner). Bylo zjištěno, že odrůda Kerner byla nejvíce citlivá vůči osmotickému stresu a dehydrataci. Nejdůležitějším parametrem pro hodnocení postupu dehydratace v průběhu kryoprotokolu byl obsah krystalické vody. Ten klesal postupně u všech odrůd společně s teplotou tání explantátů. Nejnižší teplota tání byla po dehydrataci zjištěna u odrůdy Blussard modrý, ale naopak byla u této odrůdy zjištěna nejvyšší regenerační schopnost ze všech odrůd a zároveň nejvyšší podíl krystalické vody. Z výsledků je patrné, že citlivost odrůd révy vinné vůči kryoprezervaci je dána především jejich odolností vůči osmotickému stresu a dehydrataci. Výsledky ukázaly, že pomalá a postupná dehydratace je nezbytná pro úspěšnou kryoprezervaci, a otužení explantátů révy vinné vůči osmotickému stresu zvyšuje jejich odolnost vůči následné dehydrataci.
Citace:
Faltus M., Bilavcik, A., Zamecnik J. (2015) Effect of cryoprotective solutions on thermal properties and dehydration tolerance in grapevine, Vitis, v tisku
Fyziologická a biofyzikální reakce rostlin za nízkých a ultranízkých teplot
Úvodem je definováno teplo, sdílení tepla, teplota, tepelná kapacita, na příkladu hlavních komponent složení rostlin, fázového stavu vody, ledu a organických látek. Fázové přechody jsou rozděleny podle přechodů prvního řádu, ke kterým patří teplota přechodu vody v tání, evaporaci a sublimaci. K tepelným přechodům druhého řádu patři hlavně teplota skelného přechodu. Dále je pojednáno o stresu nízké teploty a jejího působení na rostliny a jejich fyziologické odpovědi. Vyjmenovány jsou fyziologické strategie vyrovnání rostlin se stresem nízké teploty. Biofyzika intracelulárního, extracelulárního a extraorgánového mrznutí vody je popsána z hlediska škodlivosti pro rostlinu. Obranné mechanismy, které mají rostliny jsou vyjmenovány spolu s mechanismy otužovaní rostlin k nízkým teplotám včetně účinných bariér, které mají rostliny vůči šíření ledu v nich. Závěrem je pojednáno o biofyzikálních změnách v rostlinách při ultranízkých teplotách, tvorbě biologického skla a jeho aplikaci při kryoprezervaci rostlin
Citace:
Zamecnik J., Faltus M., (2014) Physiological and biophysical responses of plants under low and ultralow temperatures. Handbook of Plant and Crop Physiology, M. Pessarakli (ed), Taylor & Francis Group, 358-584
- MZE RO0414: Udržitelné systémy a technologie pěstování zemědělských plodin pro zlepšení a zkvalitnění produkce potravin, krmiv a surovin v podmínkách měnícího se klimatu.
Věcná etapa 11: Fyziologické základy dlouhodobého uchování vegetativně množených rostlin v kryogenních teplotách (J. Zámečník – řešitel etapy) - GB-TAF-5011: Biophysical aspects of comparative seed longevity. Synthesis. UK-CR project (J. Zámečník – řešitel)
- B.2.16.: Provoz Kryobanky (NP) (J. Zámečník – řešitel)
______________________________________________
Webová stránka týmu byla aktualizována k 10.04.2015