Naší základní vizí je budování CARC jakožto špičkové a konkurenceschopné instituce s excelentní národní a mezinárodní kredibilitou. Hlavním cílem našeho výzkumu je vysoký přínos v oblasti zemědělství, v oboru rostlinné výroby a dalších oborech zemědělských a environmentálních věd.

Zejména chceme zlepšit stav půd, zvýšit sekvestraci uhlíku, zpomalit odtok vody z krajiny, uchovat a rozvíjet biologickou rozmanitost, zlepšit produkční potenciál rostlin a realizovat vyvážené systémy produkce plodin a krmiv pro zajištění potravinové bezpečnosti. Důraz klademe na zavádění moderních technologií precizního zemědělství a na digitální technologie. Ve všech oblastech výzkumu reagujeme na potřeby praxe.

Řídíme se Dlouhodobou koncepcí rozvoje výzkumné organizace (DKRVO), která byla připravena v souladu s Koncepcí výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2023–2032 (dále jen „Koncepce VaVaI“), Strategií rezortu Ministerstva zemědělství České republiky s výhledem do roku 2030, Strategií rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030 a Metodikou hodnocení výzkumných organizací Ministerstva zemědělství. DKRVO představuje obecný rámec činnosti výzkumné organizace na léta 2023–2027.

DRKVO stanovuje 13 výzkumných záměrů VÚRV, která mají meziooborový a komplexní charakter. Přináší tak rozvoj lidských zdrojů a spolupráci vědeckých pracovníků napříč jejich profesním zaměřením.

  1. Vývoj nových pěstebních technologií vedoucích ke zvýšení půdní úrodnosti
    Zabýváme se udržitelným hospodařením se živinami v půdě včetně vlivu rozdílných způsobů zpracování půdy a různých druhů hnojení na její vlastnosti.
  2. Kvalita půdy a biodiverzita půdních mikroorganizmů v kontextu měnícího se klimatu
    Studujeme kvalitu půdy včetně biodiverzity půdních mikroorganizmů v různých systémech obhospodařování, ať už se jedná o ornou půdu, travní porost, nebo agrolesnický systém.
  3. Precizní zemědělství, digitální a smart technologie v rostlinné výrobě
    Věnujeme se možnostem nasazení nových technologií v zemědělství s cílem zajistit kvalitní produkci, a přitom omezit negativní dopady na půdu, vodu i biodiverzitu.
  4. Pícninářství a využití biomasy a bioodpadů pro energetické a průmyslové účely v podmínkách klimatické změny
    Zaměřujeme se na travní a pícní porosty, studujeme možnosti jejich využití jako krmiva pro hospodářská zvířata nebo jako vstupní suroviny v bioenergetice a dalších průmyslových odvětvích.
  5. Využití genetické diverzity rostlin pro adaptabilní a udržitelnou rostlinnou výrobu
    Zkoumáme, detailně charakterizujeme, hodnotíme a uchováváme genetické zdroje různých rostlinných druhů využívaných člověkem.
  6. Vývoj a využití nových metod ve šlechtění zemědělských plodin na odolnost k biotickým a abiotickým stresům a na kvalitu produktů
    Zkoumáme vybrané plodiny (především obilniny, pseudoobilniny, brukvovité plodiny a ovocné dřeviny) a vyvíjíme metody pro šlechtění nových odrůd, které budou odolnějších například vůči suchu, mrazu, chorobám nebo škůdcům.
  7. Šlechtění odrůd zelenin a vývoj nových pěstebních technologií pro jejich bezpečnou produkci a kvalitu
    Vytváříme nové odrůdy zeleniny, například odolnější k virovým či houbovým chorobám, a inovujeme i postupy pěstování a ošetřování, abychom docílili kvalitní sklizně a současně omezili používání přípravků na ochranu rostlin.
  8. Výzkum molekulárních, genomických a buněčných vlastností patogenů rostlin a jejich interakcí s rostlinnými hostiteli
    Choroby rostlin mají významný vliv na výnosy a kvalitu plodin, proto se zaměřujeme na zlepšování diagnostiky rostlinných patogenů, zkoumáme, jak interagují s přenašeči, hostiteli i prostředím, a vyvíjíme postupy k podpoře zdraví rostlin.
  9. Vývoj a ověřování účinnosti nových prostředků a metod ochrany rostlin a hodnocení jejich vlivu na necílové organismy
    Zkoumáme rostlinné škůdce a patogeny, ověřujeme biologické a nechemické možnosti ochrany rostlin, zabýváme se také osudem pesticidů v životním prostředí a jejich vlivem na necílové organismy (opylovače, půdní organismy a další).
  10. Nové metody a technologie vedoucí k zajištění bezpečnosti potravin či k vývoji nových potravin se změněnými kvalitativními parametry
    Zabýváme se zdravotní bezpečností potravin, jejich kvalitou a složením včetně vývoje nástrojů pro identifikaci alergenů, fytopatogenů či nepovolených příměsí, zaměřujeme se také na vývoj nových potravin se změněnými nutričními parametry.
  11. Inovativní způsoby ochrany komodit před škodlivými biotickými činiteli
    Studujeme synantropní (myši, potkani, krysy) i volně žijící (hraboši) hlodavce, kteří působí škody na zemědělské produkci, ověřujeme stávající metody jejich regulace a vyvíjíme nové, bezpečnější.
  12. Výzkum biodiverzity agroekosystémů jako důležitého stabilizačního faktoru zemědělské krajiny
    Zkoumáme biodiverzitu v zemědělské krajině, studujeme vzájemné interakce jednotlivých druhů či společenstev, zjišťujeme, jak je možné biodiverzitu podpořit, a nezapomínáme ani na monitorování invazních druhů.
  13. Výzkum a využití genetických zdrojů léčivých rostlin, minoritních a speciálních plodin a dalších vybraných taxonů pro další aplikace
    Studujeme vybrané druhy léčivých, aromatických a kořenových rostlin včetně planých a zkoumáme možnosti jejich využití ve šlechtění, věnujeme se také významu těchto rostlin pro opylovače.
DKRVO VÚRV v.v.i. 2023-2027