Naší základní vizí je budování CARC jakožto špičkové a konkurenceschopné instituce s excelentní národní a mezinárodní kredibilitou. Hlavním cílem našeho výzkumu je vysoký přínos v oblasti zemědělství, v oboru rostlinné výroby a dalších oborech zemědělských a environmentálních věd.
Zejména chceme zlepšit stav půd, zvýšit sekvestraci uhlíku, zpomalit odtok vody z krajiny, uchovat a rozvíjet biologickou rozmanitost, zlepšit produkční potenciál rostlin a realizovat vyvážené systémy produkce plodin a krmiv pro zajištění potravinové bezpečnosti. Důraz klademe na zavádění moderních technologií precizního zemědělství a na digitální technologie. Ve všech oblastech výzkumu reagujeme na potřeby praxe.
Řídíme se Dlouhodobou koncepcí rozvoje výzkumné organizace (DKRVO), která byla připravena v souladu s Koncepcí výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva zemědělství na léta 2023–2032 (dále jen „Koncepce VaVaI“), Strategií rezortu Ministerstva zemědělství České republiky s výhledem do roku 2030, Strategií rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030 a Metodikou hodnocení výzkumných organizací Ministerstva zemědělství. DKRVO představuje obecný rámec činnosti výzkumné organizace na léta 2023–2027. |
DRKVO stanovuje 13 výzkumných záměrů VÚRV, která mají meziooborový a komplexní charakter. Přináší tak rozvoj lidských zdrojů a spolupráci vědeckých pracovníků napříč jejich profesním zaměřením.
- Vývoj nových pěstebních technologií vedoucích ke zvýšení půdní úrodnosti
Zabýváme se udržitelným hospodařením se živinami v půdě včetně vlivu rozdílných způsobů zpracování půdy a různých druhů hnojení na její vlastnosti. - Kvalita půdy a biodiverzita půdních mikroorganizmů v kontextu měnícího se klimatu
Studujeme kvalitu půdy včetně biodiverzity půdních mikroorganizmů v různých systémech obhospodařování, ať už se jedná o ornou půdu, travní porost, nebo agrolesnický systém. - Precizní zemědělství, digitální a smart technologie v rostlinné výrobě
Věnujeme se možnostem nasazení nových technologií v zemědělství s cílem zajistit kvalitní produkci, a přitom omezit negativní dopady na půdu, vodu i biodiverzitu. - Pícninářství a využití biomasy a bioodpadů pro energetické a průmyslové účely v podmínkách klimatické změny
Zaměřujeme se na travní a pícní porosty, studujeme možnosti jejich využití jako krmiva pro hospodářská zvířata nebo jako vstupní suroviny v bioenergetice a dalších průmyslových odvětvích. - Využití genetické diverzity rostlin pro adaptabilní a udržitelnou rostlinnou výrobu
Zkoumáme, detailně charakterizujeme, hodnotíme a uchováváme genetické zdroje různých rostlinných druhů využívaných člověkem. - Vývoj a využití nových metod ve šlechtění zemědělských plodin na odolnost k biotickým a abiotickým stresům a na kvalitu produktů
Zkoumáme vybrané plodiny (především obilniny, pseudoobilniny, brukvovité plodiny a ovocné dřeviny) a vyvíjíme metody pro šlechtění nových odrůd, které budou odolnějších například vůči suchu, mrazu, chorobám nebo škůdcům. - Šlechtění odrůd zelenin a vývoj nových pěstebních technologií pro jejich bezpečnou produkci a kvalitu
Vytváříme nové odrůdy zeleniny, například odolnější k virovým či houbovým chorobám, a inovujeme i postupy pěstování a ošetřování, abychom docílili kvalitní sklizně a současně omezili používání přípravků na ochranu rostlin. - Výzkum molekulárních, genomických a buněčných vlastností patogenů rostlin a jejich interakcí s rostlinnými hostiteli
Choroby rostlin mají významný vliv na výnosy a kvalitu plodin, proto se zaměřujeme na zlepšování diagnostiky rostlinných patogenů, zkoumáme, jak interagují s přenašeči, hostiteli i prostředím, a vyvíjíme postupy k podpoře zdraví rostlin. - Vývoj a ověřování účinnosti nových prostředků a metod ochrany rostlin a hodnocení jejich vlivu na necílové organismy
Zkoumáme rostlinné škůdce a patogeny, ověřujeme biologické a nechemické možnosti ochrany rostlin, zabýváme se také osudem pesticidů v životním prostředí a jejich vlivem na necílové organismy (opylovače, půdní organismy a další). - Nové metody a technologie vedoucí k zajištění bezpečnosti potravin či k vývoji nových potravin se změněnými kvalitativními parametry
Zabýváme se zdravotní bezpečností potravin, jejich kvalitou a složením včetně vývoje nástrojů pro identifikaci alergenů, fytopatogenů či nepovolených příměsí, zaměřujeme se také na vývoj nových potravin se změněnými nutričními parametry. - Inovativní způsoby ochrany komodit před škodlivými biotickými činiteli
Studujeme synantropní (myši, potkani, krysy) i volně žijící (hraboši) hlodavce, kteří působí škody na zemědělské produkci, ověřujeme stávající metody jejich regulace a vyvíjíme nové, bezpečnější. - Výzkum biodiverzity agroekosystémů jako důležitého stabilizačního faktoru zemědělské krajiny
Zkoumáme biodiverzitu v zemědělské krajině, studujeme vzájemné interakce jednotlivých druhů či společenstev, zjišťujeme, jak je možné biodiverzitu podpořit, a nezapomínáme ani na monitorování invazních druhů. - Výzkum a využití genetických zdrojů léčivých rostlin, minoritních a speciálních plodin a dalších vybraných taxonů pro další aplikace
Studujeme vybrané druhy léčivých, aromatických a kořenových rostlin včetně planých a zkoumáme možnosti jejich využití ve šlechtění, věnujeme se také významu těchto rostlin pro opylovače.