TZ: Online databáze bezlepkových potravin pomáhá lidem s celiakií
Jedinečná online databáze bezlepkových potravin nabízí uživatelům jednoduchý způsob, jak vyhledávat produkty vhodné pro osoby s celiakií a jinými formami nesnášenlivosti lepku. Tato služba usnadňuje každodenní život lidí se specifickými dietními potřebami. Databáze je volně k dispozici na internetu, a je spravována vědci z CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu).
Identifikace a regulace plevelných rostlin s odolností vůči herbicidním látkám
Odkaz na rozhovor s doc. Ing. Janem Mikulkou, CSc. najdete zde. TV Zemědělec, 5. 2. 2025 Ilustrační foto: Bytel metlatý v ozimé pšenici (autor J. Mikulka)
TZ: Unikátní genová banka uchovává rostlinné dědictví české země pro výživovou bezpečnost i biodiverzitu
Desetitisíce sklenic uspořádaných v chlazených komorách. V unikátní genové bance, jejíž provoz zajišťuje odborný tým CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), se zamrazují a uchovávají pro další generace vzorky našeho zemědělského a šlechtitelského bohatství. Z kolekce rostlinných genetických zdrojů odborníci rovněž šlechtí nové, odolnější odrůdy plodin. Česká genová banka patří mezi […]
Reportáž o Genové bance
Stoletá pšenice, ale i nejnovější odrůdy brambor nebo vinné révy – to všechno uchovává Genová banka rostlin, aby české zemědělské plodiny tady byly i pro další generace… Reportáž odvysílanou 28. 1. 2025 v pořadu Věda Plus si můžete poslechnout zde.
TZ: Moderní technologie od českých vědců pomáhají zemědělcům zvládnout výzvy 21. století
Plastické stelivo, agrovoltaika, dojicí a plecí roboti, strojové vidění i AI umožňující omezit pesticidy. Výsledky výzkumu a vývoje moderních zemědělských a přidružených technologií se výzkumníkům z Odboru zemědělské techniky, který je součástí CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), daří úspěšně převádět do praxe. Nezastupitelnou roli hrají také v expertizách reálného stavu […]
O čiroku v Českém rozhlase
Čeští vědci by chtěli podpořit pěstování čiroku v tuzemských podmínkách, tato obilnina má podle nich totiž řadu výhod. Rozhovor se šlechtitelem Ing. Jiřím Hermuthem z Genové banky naleznete zde (čas 13:55). Pořad Věda plus (13. 1. 2025) moderuje Renata Kropáčková.
TZ: Čirok – obilnina budoucnosti
Čirok je obilninou budoucnosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině. Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Je velice nápomocný v zemědělství. Uvolňuje do […]
TZ: Vzniká Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
Pomáhat vědeckým výzkumem českému zemědělství a potravinářství v posílení konkurenceschopnosti a zvládnutí budoucích výzev vyvolaných změnami životního prostředí a technickým vývojem. To bude hlavním úkolem CARC – Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC – angl. Czech Agrifood Research Center), jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství. Sdruží se v něm odborníci ze tří výzkumných ústavů […]
TZ: Ploštice – noví a těžko regulovatelní škůdci zemědělských plodin
Změna klimatu přivádí na naše pole a do sadů nové škůdce. Někteří tradiční ustupují a nahrazují je druhy, které dříve v zemědělství neškodily nebo se u nás ani nevyskytovaly. Patří mezi ně ploštice. Existují jich stovky druhů. Na plodinách u nás sice škodí jen pár z nich, zato jsou velice odolné, jejich populace jsou početné […]
TZ: V Ruzyni se opět diskutovalo o pěstování česneku
Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i. uspořádal dne 27. listopadu 2024 seminář „Pěstování česneku: Výzkum a praxe“. Akce se konala v aule ústavu, pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.