Odrůdy

Reportáž o kryobance zemědělských plodin

Reportáž o kryobance odvysílanou 29. března 2025 v pořadu „Magazín Experiment“ (Český rozhlas, Radiožurnál) si můžete poslechnout zde (v čase od 13:40). Další zajímavé informace o této kryobance provozované v rámci výzkumného týmu CARC Fyziologie a kryobiologie rostlin najdete např. v článku z února 2025 (Agrární obzor).

>

TZ: Věda a pivovarnictví ruku v ruce: Nová éra bezlepkových piv z čiroku

Unikátní bezlepková piva, na jejichž vzniku se podíleli akademici, posílá na trh Pivovar Clock. Oblíbený zlatavý mok začali vařit z originální české odrůdy obilniny čirok s názvem Rufuss, kterou vyšlechtili vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC). Přináší nejen zajímavý chuťový zážitek pro milovníky piva, ale také nové možnosti pro lidi s celiakií.

>

Dřímající poklad v Praze-Ruzyni

Hlavním cílem konzervace genofondů je bezpečné uchování genetických zdrojů. Více o kryobance vegetativně množených rostlin, uchovávající rostlinný materiál při teplotách -196 °C najdete v zajímavém článku Eugenie Línkové, který připravila s Ing. Jiřím Zámečníkem, CSc. z výzkumného týmu CARC Fyziologie a kryobiologie rostlin. Článek byl publikován v časopise Agrární obzor (1/2025, str. 5–7).

>

TZ: Ruzyňský bér budoucnosti vyklíčí i v suchu a chudé půdě

Jednou z prvních domestikovaných plodin pro výživu člověka je bér italský. V Číně se pěstoval již před 8 tisíci lety. Dnes se spolu s dalšími, v Evropě méně známými obilninami, dostává do popředí zájmu. Vyniká vlastnostmi, které se v kontextu klimatických změn stávají významnými. Bér je totiž plodina suchovzdorná, a tedy perspektivní pro oživení jejího […]

>

TZ: Unikátní genová banka uchovává rostlinné dědictví české země pro výživovou bezpečnost i biodiverzitu

Desetitisíce sklenic uspořádaných v chlazených komorách. V unikátní genové bance, jejíž provoz zajišťuje odborný tým CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), se zamrazují a uchovávají pro další generace vzorky našeho zemědělského a šlechtitelského bohatství. Z kolekce rostlinných genetických zdrojů odborníci rovněž šlechtí nové, odolnější odrůdy plodin. Česká genová banka patří mezi […]

>

Reportáž o Genové bance

Stoletá pšenice, ale i nejnovější odrůdy brambor nebo vinné révy – to všechno uchovává Genová banka rostlin, aby české zemědělské plodiny tady byly i pro další generace… Reportáž odvysílanou 28. 1. 2025 v pořadu Věda Plus si můžete poslechnout zde.  

>

O čiroku v Českém rozhlase

Čeští vědci by chtěli podpořit pěstování čiroku v tuzemských podmínkách, tato obilnina má podle nich totiž řadu výhod. Rozhovor se šlechtitelem Ing. Jiřím Hermuthem z Genové banky naleznete zde (čas 13:55). Pořad Věda plus (13. 1. 2025) moderuje Renata Kropáčková.

>

TZ: Čirok – obilnina budoucnosti

Čirok je obilninou budoucnosti s pozoruhodnými schopnostmi. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině. Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovanější obilninou světa. Je velice nápomocný v zemědělství. Uvolňuje do […]

>