Proveďte včasnou diagnostiku chorob pat stébel obilnin!

V současné době probíhá v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu v Praze-Ruzyni preventivní mykologický rozbor vzorků ozimých obilnin se zaměřením na choroby pat stébel. Neváhejte zaslat svoje vzorky k posouzení (kontakty níže). Ze 43 doposud analyzovaných letošních vzorků pšenice, ječmene, žita a tritikale bylo 79 % napadeno chorobami pat stébel.

>

Monitoring škůdců polní zeleniny – 17. týden

Začínají se objevovat první dřepčíci na brukvovité zelenině, výskyt je nerovnoměrný, na některých pozemcích je překročen práh škodlivosti, jinde je obtížné dřepčíky najít. Škodlivost se bude zvyšovat – k překročení prahu škodlivosti může dojít během několika dní. Bude záležet na lokalitě i počasí. Význam dospělců krytonosců klesá, ale růstem larev bude vzrůstat poškození řapíků a […]

>

Ekoplatba na podporu udržitelného hospodaření se živinami

Aktualizováno 16. 4. 2025 (oprava výpočtu v listu „HZ“ – pastva na orné půdě) Pro rychlé rozhodování, zda se v žádosti o dotace 2025 přihlásíte i o ekoplatbu na podporu udržitelného hospodaření se živinami jsme aktualizovali orientační bilanci fosforu: Ekoplatba_P_orientacni_250415. Výhodnější je však použít rovnou nový kompletní formulář: Bilance_NP_Model_OH_250416.

>

Reportáž o kryobance zemědělských plodin

Reportáž o kryobance odvysílanou 29. března 2025 v pořadu „Magazín Experiment“ (Český rozhlas, Radiožurnál) si můžete poslechnout zde (v čase od 13:40). Další zajímavé informace o této kryobance provozované v rámci výzkumného týmu CARC Fyziologie a kryobiologie rostlin najdete např. v článku z února 2025 (Agrární obzor).

>

TZ: Věda a pivovarnictví ruku v ruce: Nová éra bezlepkových piv z čiroku

Unikátní bezlepková piva, na jejichž vzniku se podíleli akademici, posílá na trh Pivovar Clock. Oblíbený zlatavý mok začali vařit z originální české odrůdy obilniny čirok s názvem Rufuss, kterou vyšlechtili vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC). Přináší nejen zajímavý chuťový zážitek pro milovníky piva, ale také nové možnosti pro lidi s celiakií.

>